- er titlen på en gammel sang om øl og andre af livets herligheder. Folkeviddet har altid hyldet alkohol og gjort det ikke blot acceptabelt at have en lemfældig omgang med promillerne, men faktisk hyldet det. Vi burde vide bedre i dag, for det er ganske synligt at denne forherligelse hører en anden uoplyst tid til, og faktisk kan have en trist bagside.
I Danmark har for vi eksempel Europarekord i druk blandt unge. Godt hjulpet på vej af en alkoholkultur, hvor et "nej tak" ofte skal bakkes op af en undskyldning eller en rigtig god forklaring, og hvor det at drikke meget er ret sejt. Det skal der laves om på.
Derfor står Tuborg i spidsen for et forsøg på at skabe en ny alkoholkultur, hvor vi drikker med respekt – for os selv, for hinanden og for fællesskabet. Tuborg gør dette i dialog med Danmarks unge, da de kender kulturen indgående.
Mange unge har oplevet, at deres venner har presset dem til at drikke mere, end de havde lyst til. Men gruppepres er ikke den eneste udfordring. Vi har en alkoholkultur, hvor mange ofte føler det er et enten-eller: Enten er ”man med i hulen” og så drikker man igennem, eller også står man helt og aldeles udenfor. Det skal ændres, så det er lige så cool at sige ja til mindre, eller nej tak, som det er at tage en til.
Drik Med Respekt er ikke bare en kampagne – det er en bevægelse. En bevægelse, der forhåbentlig starter småt, men vokser sig stor. Hvor vi sammen skaber en alkoholkultur, hvor vi gør det nemmere at tage ansvar, uden at det føles som en løftet pegefinger. Det handler ikke om at dømme, men om at gøre det lettere at træffe de valg, der føles rigtige for en selv. Hos Tuborg interesserer vi os nemlig i lige så høj grad for fællesskabet som for vores produkter. Vi vil hellere sælge en øl mindre og have en glad ven mere, i et fællesskab hvor alle kan føle sig trygge, og alle kan være med. Øl må gerne være en del af hyggen, men skal ikke være omdrejningspunktet.
I Danmark har vi næsten 900 udtryk for at være beruset, men kun to ord for det modsatte: ”Pinlig ædru”. Det siger noget om vores drukkultur, at det er pinligt ikke at være beruset. Men hvorfor er det kun fuldskaben, vi har givet så mange navne?
Når vi bliver bevidste om det faktum. så er vi allerede i gang med at ændre sproget, og det kan være en vej til at ændre kulturen i sin helhed. Det skal være helt okay at tage en aften med måde uden at det skal føles pinligt og noget der skal forklares.
- og blive hørt, forstået og accepteret er sin sag. Men lige så gode Tuborg er til at sælge produkter med humor, indsigt og levende sprog, vil vi være til at sælge budskabet Drik Med Respekt. Hvis drukkulturen skal ændres, skal vi gøre det sammen med Danmarks unge – ikke for dem. Uden pegefingre, bedrevidenhed eller voksenmoraler. For ellers taler vi til dem, ikke med dem. Vi har derfor valgt at dramatisere det danske sprogbiblioteks analogier for fuldskab, og derved vende betydningen af disse vendinger om til at være temmelig idiotiske. Sjovere er det heller ikke at blive savet midt over...
Igennem de seneste 18 måneder har Tuborg og unge talt sammen gentagne gange. Vi har talt om mangt og meget, og herunder også om, hvad Drik Med Respekt betyder. Den samtale fortsætter vi i de kommende måneder. Allerede nu er der gode bud på, hvad Drik Med Respekt betyder.
”At drikke med respekt betyder for mig, at vi passer på hinanden og skaber en god stemning, hvor alle føler sig trygge og inkluderede.”
Ace, 25 år.
”For mig handler det at drikke med respekt ikke kun om at kende sine egne grænser, men også om at tage ansvar for hinanden.”
Liv, 23 år.
”Det hele bunder i ideen om “alt med måde”. Der er nemlig en grænse for, hvor sjovt det er at drikke igennem. Man når et punkt, hvor man ikke husker det meste af aftenen, og mister dagen derpå til tømmermænd. Så Drik Med Respekt er for mig ideen om at man kan nyde aftenen, drikke med måde og stadigvæk kunne nyde dagen efter - som ofte er en weekenddag, der er lidt træls at spilde på tømmermænd.”
Mads, 21 år
”Drik med respekt forbinder jeg med at respektere andres grænser ifb. med alkohol: Altså at man ikke udøver hverken pres eller gruppepres overfor andre, hvis de ikke har lyst til at drikke eller bare har lyst til at drikke mindre, men stadig har lyst til at være en del af fællesskabet.” Asta, 21 år
Anbefalingen fra sundhedsmyndighederne lyder, at man ikke bør drikke mere end fire genstande på en aften – og det er der en god grund til. For når promillen stiger, gør risikoen for sygdom, skader og det, der er værre, også. Unge mellem 18 og 25 år er ekstra sårbare over for alkoholens effekter, så den anbefaling bakker Tuborg selvfølgelig op om.
Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen
Læs mere om anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen her: Anbefalinger om alkohol | Borger | Sundhedsstyrelsen